27 Eylül 2012 Perşembe

Dota Pro(fessional) Olma Rehberi

Rehbere başlamadan önce söylemek istediğim bir şey var. Hiçbir rehber ne kadar donanımlı ya da uzun olursa olsun sizi okur okumaz pro yapmaz. Bu rehberi sadece size birkaç ipucu ve püf nokta vermek için yazıyorum.
-İlk önce heronuzu ve karşı heroyu tanımalısınız ve heroların limitlerine göre davranmalısınız. Hero tipine göre de oynamanız lazım. Mesela gidip Rylai'yi carry yapılandırmaya çalışmak tamamen saçmalıktır.
-Heronuza göre item yapmalısınız. Tabii ki hiçbir zaman sabit bir item build yoktur ama heroyla senkronize olabilen, heroya güzel giden itemler elbet vardır. Bu yüzden tutup bir Magina'ya force staff ya da Techies'e life steal kasmazsınız.
-Tek başına hareket etmemeyi öğrenmeniz gerekmektedir. Unutmayın Dota bir takım oyunudur ve takım olarak oynamak sizi güçlendirir. Eğer kill almakla takım arkadaşınızı kurtarmak arasında bir seçim yapmanız gerekirse takım arkadaşınızı kurtarmayı seçin. Ayrıca takımla dolaşıp gang atmayı da bilmelisiniz.
-Oyun başında heroları doğru seçmek sizi oyuna 1-0 önde başlatır. Karşı takıma ve kendi takımınıza en uygun olan heroları almalısınız. Mesela sizin takımdan 2 kişi oyun başlar başlamaz random attı, Mortred ve Balanar geldi. Üçüncü bir kişi ise gitti Huskar aldı. Siz de gidip void alırsanız oyunu bırakın. Bir takım supportsuz iş yapamaz. Tabii public oyunlarda bu durum böyle değil ama karşınızda ciddi ve iyi oynayan bir takım varsa işiniz gerçekten zor.
-Ezberci olmayın. Dota'da 108 hero ve tonlarca farklı item var. Tabii ki herolara genel olarak yakışan şeyler vardır ama gidip her heroya standart bir build belirleyip her oyunda aynı şeyleri kasmayın. Biraz yaratıcı olun, karşıya ve oyun stillerine göre item dizin.
-Rehber okuyun. Bu en azından size hero ile ilgili genel bir fikir verir. Eğer diyorsanız ki ben rehberlik seviyeyi geçtim, o zaman mutlaka ama mutlaka replay izleyin. İnanın size çok şey öğretecek.
-En önemli noktalardan biri de rakip oyucuların ne yapacağını önceden kestirmeniz lazım. O yüzden onların düşündüğü gibi düşünün ama düşünmedikleri gibi oynayın.
Şimdi oyunla ilgili birkaç ufak ipucu vereceğim:
-Skillerin tüm özelliklerini bilin. Mesela Luna'nın 1. skilli damage vurmanın yanında ministun da koyar. Channelig büyüleri bozabilirsiniz.
-Oyunda invis bir hero varsa, erken alınan gem hayat kurtarır. Özelliklede karşıda r2, gondar, clinkz, techies gibi herolar varsa gem almasanız bile mutlaka dust ve ward taşıyın.
-Alçak yerlerden yüksek yerlere saldırırken miss vurma ihtimaliniz yükselir. Bunu göz önünde bulundurun.
-Bir gözünüz sürekli minimapte olsun. Daima haritayı kontrol edin
-Yeni başlayacksanız sniper, razor gibi kullanımı nispeten kolay range herolarla başlamanız iyi olur.
-Yanınızda mümkün oldukça teleport scroll taşıyın. Düzgün kullanıldığı takdirde hayat kurtarıcıdır.
-Runeları takip edin. Her iki dakikada bir altta yada üstte rune bölgesinde çıkar.
-Eğer karşı takımın çoğu bir süredir mapte gözükmüyorsa roshana girmiş olabilirler. Gidin ve kontrol edin.
-Aksiyona girmeden önce mananızı hesaplayın.
-Lanede olabildiğince çok last hit, deny atın. Eğer support bir hero oynuyorsanız last hitleri yanınızdaki carrye bırakın. Siz deny ve harras çalışın.
-Orb effect olayına dikkat edin. Birkaç istisna hariç 2 orb effect aynı anda çalışmaz.
-Botlle'daki invis rune kullandıktan sonra bir kere bottle basıp içersek bottle bozulmaz.
-Hp ve mana potu ile regen rune çalışırken damege alırsak bunlar bozulur. Ama damage düşman tarafından verilmeli. Mesela pot içerken soul ring bastığımızda pot bozulmaz.
-Regen rune kullanırken mana dolmadan önce skill basarsanız onuda dolduruyor.
-İlizyonları rosha sokmak için roshu seçip M tuşu ile sokabiliriz. Saldırı yapmazlar ama tanklarlar.
-Lanede karşınızda 2 range var ve siz de meleesiniz, last hit alamıyorsunuz. Düşman heroya sağ tık ile saldırırsanız  creepler size doğru gelir. Rahatça kesersiniz. Bu yöntemi ilizyon kontrolünde de kullanabilirsiniz. Eğer sağ tıkladığınızda etraftaki creepler size saldırmıyorsa ilizyondur.
-Skillerinizi cast time varsa S ve H tuşları ile durdurabilirsiniz. Dikkat: bazı skiller bastıktan sonra stoplasanızda cd'ye girer ve mana götürür. Örneğin crixalisin ultisi. Ama bazıları stoplayınca mana götürmez ya da cdye girmek, mesela: nevermoreun ultisi ve razeleri
-Pt kullanırken ihtiyacınıza göre Pt tipini değiştirmeyi unutmayın.
-Ward kullanmaya özen gösterin. Bu sayede ganglerden kaçabilir ya da gang atabilirsiniz.
-Gölgeyi iyi kullanın. Gölgede saklanın ya da kaçarken gölgeye girin. Bu size gelebilecek saldırıları ve skilleri engeller.
-Warkey kullanın. Bu sayede inventorydeki itemleri çok daha rahat kullanabilirsiniz.
-Shift tuşuyla komut zincirini kullanın. Bu size düşman kovalarken rune alma gibi birkaç ufak bonus kazandırır.
Şimdilik aklıma gelen genel tavsiyeler bunlar. Aklıma geldikçe eklerim.
Edit: Rehberde çok fazla terim olduğunu farkettim. Buradan terim ve kısaltmaların anlamını öğrenebilirsiniz.

1 yorum: